Фермер – професія на все життя, що набуває все більшої актуальності на ринку праці сьогодення. Адже це не тільки робота з худобою та у полі. Людина, займаючись улюбленою справою, приносить користь цілому регіону та країні.
Слід відмітити, що зміни, які відбуваються останнім часом в аграрному секторі економіки Львівщини, направлені на підтримку та розвиток малих і середніх фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
Саме тому дане питання стає актуальним і для новостворених об’єднаних територіальних громад Борислава та Східниці.
З метою оцінювання перспективи розвитку підприємництва в сільській місцевості шляхом трансформації особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства та збору інформації щодо потреби у підготовці кваліфікованих працівників для сільського господарства, визначення сільськогосподарського напряму діяльності певної території чи населеного пункту, для створення цільових програм навчання пропонуємо головам ОТГ пройти анкетування.
Анкета-опитувальник знаходиться за посиланням: https://forms.gle/r7NyR3eJgUw6GMVh8
Підготовка фахівців буде відбуватися на базі Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості як за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, так і за власні кошти або за кошти підприємств/організацій.
Будуть розглядатися такі теми :
- Фермерське господарство, правила його створення та функціонування.
- Права і обов’язки найманого працівника та роботодавця.
- Земельне законодавство.
- Організаційно-правові форми суб’єктів підприємницької діяльності в агробізнесі.
- Юридична відповідальність у сфері підприємництва.
- Економічні засади функціонування фермерських господарств.
- Основні економічні показники діяльності фермерських господарств.
- Економічні та правові засади підприємництва та агробізнесу.
- Започаткування власного бізнесу.
-
Робота з Internet-магазинами галузевого спрямування, пошук товарів, пропозиція власного продукту.
- Технології і механізація вирощування, зберігання й переробки зернових, зернобобових,технічних, овочевих культур;
- Технології і механізація виробництва й зберігання яловичини, свинини, продукції птахівництва, кормів;
- Технології вирощування і механізація, зберігання й переробки плодів і ягід, овочевих культур і картоплі;
- Основи безпеки праці в галузі с/г господарства;
-
Основні екологічні проблеми при веденні товарного с/г виробництва
Безробітнім/шукачам роботи, які зацікавилися даним питанням, рекомендуємо пройти опитування за посиланням:
https://forms.gle/MfBAjF3yq8yeVLMu8.
Результати опитування будуть враховані під час формування груп за професією «Фермер» чи курсів підвищення кваліфікації цільового призначення.
Звертаємо увагу, що анкети повинні виповнюватися виключно в електронному вигляді, оскільки процес їх опрацювання автоматизований.
Олена Шевченко,
завідувач сектору профорієнтації Бориславської міської філії ЛОЦЗ