Пам’ятка для населення з питань профілактики захворювання на кишкові інфекції
До групи кишкових інфекцій належать: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, харчова токсикоінфекція. Це гострі інфекційні хвороби з фекально-оральним механізмом передачі. Найчастіше факторами передачі є продукти харчування, забрудненні предмети побуту, вода.
Основні ознаки захворюваня:
- Пронос
- Тошнота, блювота
- Загальна слабість, підвищення температури тіла
Основні заходи профілактики: - У випадку виникнення кишкових розладів негайно звертатися до лікаря.
- Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.
- На постраждалих внаслідок повеню адмінтериторіях мити посуд, овочі, фрукти лише перекип’яченою водою.
- У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекцію.
- Дотримуватись правил особистої гігієни.
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
- НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
- НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
- НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
- При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;для споживання дітьми – обдати окропом;
- У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
- На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
- Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом;
- Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням!