Пам’ятка для населення „Заходи з профілактики вірусного гепатиту А”
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забрудненні випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни.
Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А:
- У більшості випадків хвороба починається гостро. Підвищення температури (до 38,50 С) спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан з короткочасною ломотою у тілі, пирхотою у горлі.
- Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота.
- Біль або відчуття важкості у правому підребер’ї та надчеревній ділянці.
- На третій день захворювання сеча набуває темного кольору (міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри.
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А? - Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду.
- У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекція.
- Дотримуватись правил особистої гігієни.
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
- При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду.
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати кип’ятком.
- Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!