Пам’ятка для населення «Профілактика лептоспірозу»
Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м”язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.
Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.
Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.
Захворювання від людини до людини не передається.
Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.
Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.
Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м”язах, особливо литкових (діагностична ознака).
Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби з”являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.
Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов”язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.
Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю у 14% хворих.
Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
1 дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
2 не купатись у забруднених водоймах;
3 не пити води з невідомих джерел;
4 не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
5 проведення систематичних дератизаційних заходів.
Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.